Zelf marsepein maken is een koud kunstje

marsepein, recept, zelf maken

Te veel wind en regen hoeft nou ook weer niet maar verder zijn wij eigenlijk best wel gek op deze tijd van het jaar. Vroeg donker, buiten is het koud. En binnen maak je het gerieflijk met de kaarsjes aan, een pot thee erbij en natuurlijk allerlei lekkers. Want ook dat hoort bij deze tijd van het jaar. De schappen in de winkels liggen uitgestald met banketstaven, marsepeinen varkens, borstplaat, chocolade en pepernoten.

Erg lekker maar vaak ook best prijzig. Zeker marsepein. De samenstelling van marsepein is niet beschermd waardoor er grote verschillen zijn in kwaliteit. In plaats van amandel wordt ook wel witte bonenmeel gebruikt waar dan vervolgens amandelessence aan wordt toegevoegd. Je betaalt dan nog steeds de hoofdprijs terwijl het weinig meer met echte marsepein van doen heeft. Zonde. Dan maak je het toch net zo lief zelf?

Met dit recept maken we een goede marsepein die daarna op verschillende manieren verwerkt kan worden maar uiteraard ook zo gegeten kan worden. Laten we beginnen.

Ingrediënten            

  • 250 gr gepelde amandelen
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 el water (kan ook rozenwater of oranjebloesemwater zijn).

 Aan de slag

Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 12 uur.

Zeef de poedersuiker. Vermaal de amandelen in de keukenmachine fijn. Hoe fijner de amandelen gemalen worden des te fijner en gladder zal je marsepein straks zijn. Wel direct stoppen met malen wanneer alle amandelen helemaal fijn gehakt zijn want als je te lang blijft malen dan scheidt de olie zich van de amandelen af en wordt de marsepein uiteindelijk hard en klonterig terwijl we juist willen gaan voor een fluweelzacht resultaat.

Wanneer de amandelen gezeefd zijn voeg je de gezeefde poedersuiker toe en meng je dit met elkaar. Voeg nu het eiwit en het water toe en kneed het geheel tot een gladde bol.

Verpak de marsepein nu in huishoudfolie en laat het een nachtje rusten in de koelkast.

De volgende dag is de marsepein klaar voor verder gebruik. Je kunt de marsepein kleuren door toevoeging van enkele druppels voedingsmiddelenkleurstof of cacao.

It’s a simple toch?

Wanneer je je marsepein luchtdicht verpakt en op een donkere en koele plaats bewaart dan is deze wel tot een half jaar houdbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*